pondelok 20. júna 2016

Je masturbácia normálna a zdravá? Malý úvod do veľkej témy.


Zaujímavosti, fakty a mýty o masturbácii

Téma masturbácie je veľmi stará, veľmi široká a teší sa obrovskému záujmu.  Svedčí o tom aj počet ľudí, ktorí informácie o masturbácii hľadajú na internete. Len na Slovensku podľa najrozšírenejšieho vyhľadávača mesačne zadá toto slovo alebo frázu s tým súvisiacu niekoľko tisíc ľudí, ktorí hľadajú odpovede na svoje otázky.

Radi prispejeme k tejto téme a pokúsime sa vám sériou článkov priniesť zaujímavosti, fakty, vyvrátiť mýty a nesprávne názory. V tomto prvom článku vysvetlíme čo je masturbácia, kto sa venuje tejto činnosti, prečo ľudia onanujú a zhrnieme pozitívne účinky na naše zdravie.

Čo to masturbácia alebo onanovanie vlastne je?

Vibrátor na bod G a masáž klitorisu zároveň





Masturbácia alebo onanovanie, masturbovanie, sebaukájanie je spôsob sexuálneho správania spočívajúci vo vzrušovaní pohlavných orgánov, u žien klitorisu, u mužov pohlavného údu, prípadne iných erotogénnych zón vlastnou rukou, rukou partnera alebo partnerky. Aj používanie erotických pomôcok (napríklad vibrátorov u žien a umelej vagíny u mužov) sa považuje za masturbovanie. Cieľom je sexuálne uvoľnenie, orgazmus. V širšom zmysle slova sa do pojmu sebaukájania zaraďuje aj petting a orálny sex.

Kto masturbuje?

Väčšina ľudskej populácie. Na konci 20. Storočia sa uskutočnil rozsiahly výskum, ktorého výsledkom je poznanie, že viac ako 94% mužov a viac ako 80% žien sa oddáva masturbácii. Ženy začínajú s masturbovaním spravidla až v po puberte, chlapci okolo 12 roku života. Masturbujú aj jedinci, ktorí majú sexuálneho partnera. Sebaukájanie je prvá sexuálna skúsenosť väčšiny mužov a žien. Malé deti takto objavujú svoje telo. 

Čo vedie ľudí k masturbácii?

Sebaukájanie je spôsob uvoľnenia nahromadeného sexuálneho napätia, najmä u ľudí, ktorí
IMTOY - PIU najluxusnejší masturbátor pre mužov
sexuálneho partnera nemajú, ak aj žijú v manželskom alebo partnerskom zväzku, jeden z partnerov nemôže alebo nechce mať pohlavný styk. Masturbovanie je vhodnou alternatívou pre dievčatá a ženy, ktoré nechcú otehotnieť a pre ľudí, ktorí sa chcú chrániť pred pohlavnými chorobami, pre mužov, ktorí si chcú urobiť test plodnosti alebo má dôjsť k umelému oplodneniu partnerky. Sexuológia odporúčajú masturbáciu pacientom so sexuálnymi disfunkciami – ženám na dosiahnutie orgazmu a mužom na zvládnutie oddialenia ejakulácie.            

Je masturbácia normálna?

Za jeden zo smrteľných hriechov bola masturbácia celospoločensky považovaná do začiatku 20. storočia. Sexuálna revolúcia v druhej polovici 20. storočia viedla k jej odtabuizovaniu. Odborníci ju už nepovažujú za chorobný jav a časť vedeckej obce ju vníma ako prospešnú, za zdravú sexuálnu aktivitu, ktorá je príjemná, prijateľná a bezpečná. Sebaukájanie je jeden z najlepších spôsobov poznávania nášho tela a jeho správania sa v intímnych situáciách s partnerom. Ak poznáte svoje telo a viete, čo vám spôsobuje rozkoš, votvorenom rozhovore s partnerom mu o tom poviete.

Masturbácia má pozitívny vplyv na naše fyzické, duševné a sexuálne zdravie a zdravie našich sexuálnych vzťahov.  Dôsledkom bude pocit blaha, hlbšie prežívanie intimity s vašim partnerom, poznanie svojho tela, dotykov, ktoré sú príjemné a zvýšená túžba po sexuálnej intimite. Pozitívne prispieva k dosiahnutiu orgazmu, zlepšuje vzťahy a sexuálne uspokojenie, spánok, sebadôveru – vnímanie svojho tela, poskytuje sexuálne uspokojenie ľuďom bez partnera, aj tým, ktorí sa rozhodli žiť bez sexuálneho styku s partnerom.

Masturbácia 
♥ lieči sexuálne disfunkcie
♥ redukuje stres
♥ uvoľňuje sexuálne napätie
♥ zmenšuje menštruačné kŕče
♥ posilňuje svalstvo análne a panvového dna ( o pozitívnych účinkoch Kegelových cvičení sa môžete dozvedieť v našom článku: Kegelove cvičenia a naše sexuálne zdravie )

Vaša Ely